Ege Üniversitesinden Bir İlk Daha: Tepeli Pelikan Yavrularına Uydu Vericisi Takıldı

6 Haziran 2018

İZMİR(Ege Ajans)- Kuşadası'nda tepeli pelikanların yetişkin yavrularından birine uydu vericisi takıldı. Tepeli pelikanlar İsrail Sazanını tükettikleri için, sulak alanların ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına katkı yapıyor.

Aydın’ın Kuşadası ilçesi Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda bulunan tepeli pelikan yavrusuna uydu vericisi takıldı. Aydın’ın Kuşadası ilçesinde tepeli pelikan yavrusuna takılan uydu vericisiyle nesli tehlike altında bulunan bu kuşlara ilişkin önemli ipuçları elde edilecek.

Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı,  “Dünya’da nesli tehlike altında olan Tepeli Pelikanı korumak için tür eylem planı hazırlanıp 2018 yılında onaylandı. Tür eylem planı kapsamında; Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ile Ege Üniversitesi arasında Tepeli Pelikanların korunması ve araştırılması protokolü imzalanmıştır. Tür eylem planı faaliyetlerinden olan Tepeli Pelikanların izlenmesi, kışlama ve beslenme alanlarının belirlenmesi ile göç yolu üzerindeki türü tehdit eden faktörlerin belirlenmesi amacı ile Balıkesir Kuşcenneti Milli Parkı, İzmir Kuşcenneti ve Aydın Dilek Yarımadası Milli Parkında kuluçkaya yatan 3 Tepeli Pelikan yavrusuna uydu vericisi takıldı. Uydu vericileri Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı, Dilek Yarımadası Milli Parkı ve İzmir Kuşcennetinde ilk defa takıldığı için önem arz etmektedir. Uydu vericileri Orman ve Su İşleri Bakanlığı DKMP Genel Müdürlüğü tarafından yurtdışından satın alınmıştır” dedi.

Yetişkin 3 Tepeli Pelikan yavrusunun kanadına uydu vericileri Tepeli Pelikan eylem planı sorumlusu Ege Üniversitesi (E.Ü.) Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmuş tarafından takıldı.  Uydu vericisi takan ekipte Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Biyolog Elçin Soydan, Bakanlık DKMP Genel Müdürlüğü Yaban Hayatı Dairesi Başkanlığından Uzman Burak Tatar ile uydu vericisinin takıldığı Balıkesir, İzmir ve Aydın İllerindeki Bölge ve Şube Müdürlüğü temsilcileri, Milli Park Müdürleri ile EKODOSD (Kuşadası) Başkanı Bahattin Sürücü yer aldı.