“Ezeli Rakip Ebedi Dostlar Dünya Tütünsüz Günü İçin Bir Arada”

1 Haziran 2018

" Hedefimiz Dumansız Ege”

*Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi tarafından başlatılan bu girişimin tüm İzmir’e buradan Türkiye geneline yaymayı hedefliyoruz” dedi.

* Prof. Dr. Mandıracıoğlu “Dumansız Ege gelişecek ve yeşerecek bu günleri Ege Üniversitesi ve Ege Bölgesi olarak birlikte göreceğiz” dedi.

İZMİR(Ege Ajans)- İzmir'in ezeli rakipleri Altay, Göztepe ve Karşıyaka spor kulüplerinin temsilcileri,  "Dünya Tütünsüz Günü" nedeniyle Ege Üniversitesi’nde 'Dumansız Ege' için bir araya geldi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi 20 Mayıs Amfisi’nde “Ezeli Rakip Ebedi Dostlar Dünya Tütünsüz Günü İçin Bir Arada” etkinliği gerçekleştirildi.

Programa, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Cemil Gürgün, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tuncay Göksel, Sağlık Yazarı Bülent Katarcı, Dekan ve Başhekim Yardımcıları, Altay, Göztepe ve Karşıyaka Spor Kulübü’nde  sporcular, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ülkemizde halkın sağlığını tütün ve mamullerinin zararlarından korumayı amaçlayan mücadelede, üniversiteler ve sağlık kurumları önemli sorumluluklar üstlenmektedir. Üniversitemizde, topluma yönelik eğitimler, sigarayı bırakmak isteyen kişilere tıbbi yardım ve teşvik çalışmaları yanı sıra şehrimizde tütün kullanmanın yaygınlığını azaltmak amacıyla izlenecek politikalarda sağlık çalışanlarının rol model olacağı bir yaklaşım planlanmıştır.  Üniversitemizde tüm yöneticilerinin tütün mamulü kullanmadığı “Hedefimiz Dumansız Ege, Dumansız Üniversite, Dumansız Kampüs” girişimi başlatılmıştır” dedi.

“Ülkemiz  geneline yaymayı hedefliyoruz”

Ege Üniversitesi tarafından başlatılan bu girişimin tüm İzmir’e buradan Türkiye geneline yaymayı hedeflediklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Budak, “İlk olarak Tıp Fakültemizde, öğrenci, çalışan, hasta ve yakınları ile top yekûn kurumsal bir kültür geliştirilecektir. Başta geleceğin hekimleri öğrencilerimiz olmak üzere, tüm çalışanlarımızın kurumda sigara kullanmamaları ve sigarayı bırakmaları için çalışmalar yapılacaktır. Kapalı alanlarda sigara içmeyenleri korumak için yüzde 100 dumansız ortamların sağlanması ile birlikte açık alanlardaki kişilerin pasif etkilenme riskini ortadan kaldırmak için kurumumuzda açık alanlarda da tütün kullanımı sınırlandırılacaktır. Tüm bu uygulamalar,  hastaların,  ziyaretçilerin ve çalışanların sağlık hakkını önceleyen çalışmalar olacaktır. Sağlık Bakanlığımızın verilerine göre Türkiye'de erişkin nüfusunun yarısı sigara kullanıyor.  Türkiye'de her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybediyor. Üniversitemiz Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Sigara Bırakma Polikliniği ile Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Sigara Bırakma Polikliniğinde sigarayı bırakmak isteyenlere danışmanlık desteği veriyoruz. Sigarayı bırakmak için birçok neden var. Her şeyden önce kendinizi sağlıklı, zinde, özgür ve güvende hissedeceksiniz. Bağımlılıktan kurtulacak, sevdiklerinizi koruyacak, bebeğinizin sağlıklı doğmasını sağlayacaksınız. Ayrıca paranız cebinizde kalacak. Projemizin başarılı olmasını diliyorum. 31 Mayıs Tütünsüz Dünya Gününüzü kutluyorum” dedi.

“Dumansız Ege gelişecek ve yeşerecek”

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aliye Mandıracıoğlu, “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü bağlamında bugün bir araya gelmekteki amacımız Dünya Tütünsüz Günü’nün önemini vurgulamak ve bu bağlamda da üniversitemizin “Dumansız Ege” projesi doğrultudaki çalışmalarını sizlerle paylaşmaktır. Verimli sosyal medya kullanımı ile hepimizin yakından takip ettiği Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak geçtiğimiz günlerde öğrencilerle birlikte fakülteleri çevresindeki sigara izmaritlerini topladılar. Böyle bir girişimde bulunduğu için Rektörümüze çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Dumansız Ege projesinden bahseden Prof. Dr. Aliye Mandıracıoğlu “Dumansız Ege’nin tohumlarını Ege Üniversitesi olarak birlikte ektik. Projeye emek veren herkes severek zaman ayırdı. Dumansız Ege gelişecek ve yeşerecek bu günleri Ege Üniversitesi ve Ege bölgesi olarak birlikte göreceğiz. Bu perspektifte Ege Üniversitesi çabalarından dolayı parlayan bir yıldız konumunda olacaktır” dedi.