Çerez Örnek
canlı destek
Ege’de Minikler Gökyüzünü İncelediler

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ege Üniversitesi Gözlemevi işbirliği ile “Dünya Çevre Günü” etkinlikleri kapsamında gökyüzü gözlem etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte ilkokul öğrencileri teleskopla gökyüzünü gözlemledi. Etkinliğe Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi Gözlemevi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ali Dal ve öğrenciler katıldı.

Etkinlikte Rektör Prof. Dr. Budak, öğrencilerle yakından ilgilenerek, miniklerle birlikte teleskopla gökyüzünü inceledi.  Doç. Dr. Hasan Ali Dal, düzenlenen etkinlikte sıfır atık kavramının ne kadarönemli olduğunu anlatarak halkta farkındalık yaratmak istediklerinin belirtti. Öğrencilere bu farkındalığın küçük yaşlarda aşılanması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Dal, “EÜ Gözlemevi ve dünyada ki diğer gözlemevlerinin uzaya ilişkin yaptığı çalışmalarda uzayda dünyadan başka hiç bir gezegende yaşam olmadığını görüyoruz. Bu şu anlama geliyor, trilyonlarca yıldızın olduğu uzayda üzerinde yaşayabileceğimiz tek gezegen Dünya. Oysa uzaya gönderilen araçlarla dünya incelendiğinde yıldan yıla denizlerinin renginin değiştiğini fark ediyoruz, bu denizlerdeki asit oranın arttığı anlamına geliyor. Demek oluyor ki yaklaşık 90 yıl sonra denizlerde hiç bir canlı yaşayamayacak. Bizim bu etkinlikteki en büyük amacımız halka ve daha ilkokul aşamasındaki öğrencilere farkındalık yaratmak” dedi.

Doç. Dr. Dal, “Yaşanabilir tek gezegenimiz var, ona iyi bakmamız lazım. Bunun için de atık seviyesini denizde karada nerede olursa olsun minimuma indirmemiz gerekiyor. Biz Ege Üniversitesi olarak bunun öncülüğünü yapmak istiyoruz” diye konuştu.

Etkinlikte öğrenciler, Dünya’dan başka hiç bir yerde yaşam olmadığını ve yaşam olan tek gezegene daha iyi bakmaları gerektiğini anlamak amacıyla EÜ Gözlemevi’nin getirdiği Güneş Teleskopu’yla gökyüzüne bakarak nasıl bir evrenin içinde yaşadıklarını gözlemlediler.


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ