Çerez Örnek

HAKKIMIZDA

Çevre Merkezi Hakkında

 

KURULUÅž

E.Ü. Çevre Sorunları Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi, Ege Üniversitesi Senatosu'nun 23.01.1990 tarih, 1/7 sayılı kararı ve Yüksek ÖÄŸretim Kurulu'nun 30.11.1989 tarihli onayı ile kurulmuÅŸtur. Merkezimiz YönetmeliÄŸi, 20.12.1990 tarih ve 20731 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüÄŸe girmiÅŸtir. Merkezimiz kurucu Müdürü E.Ü. Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öÄŸretim üyelerinden Prof. Dr. A. Münir ÖZTÜRK'tür.

Merkezimiz çevre sorunlarına yönelik uygulamalı çalışmalarını sürdürürken eÄŸitim ve öÄŸretimin de gerekliliÄŸi üzerinde durulmuÅŸ, böylece yapılan çalışmalarla, lisansüstü eÄŸitim öÄŸretim enstitülerinin teÅŸkilat ve iÅŸleyiÅŸ yönetmeliÄŸine uygun olarak, E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde "Çevre Bilimleri Anabilim Dalı"nın açılmasına 25.02.1994 tarihinde YÖK Yürütme Kurulu tarafından karar verilmiÅŸtir. Bu tarihten itibaren merkezimizde lisans üstü eÄŸitim programına baÅŸlanılmıştır. 1994-1995 dönemi güz yarıyılında baÅŸlayan bu program, 2017-2018 bahar yarıyılında baÅŸlayan doktora programımız ile multidisipliner olarak sürdürülmektedir.

 

VÄ°ZYON

Merkezimizin vizyonu, yüksek lisans ve doktora eÄŸitimiz ile daha kurumsal bir kimlik kazanarak enstitü olmak ve öncelikle Ege Bölgesi olmak üzere çevre sorunlarının çözümünde liderlik yapabilecek bir kurum haline gelmektir.

 

MÄ°SYON

Çevre ve sorunları kapsamında, ulusal ve uluslararası kuramsal ve uygulamalı çalışmalarla bilgi üretmek, toplumsal bilinç oluÅŸturmak ve bu donatımda çevre uzmanı yetiÅŸtirmektir.

 

AMACI VE ÇALIÅžMA ALANLARI

DoÄŸal ve kültürel çevre deÄŸerleri üzerinde oluÅŸan baskılar sonucunda insanoÄŸlu, geçmiÅŸte ekonomik kalkınmanın çevre üzerindeki baskısından kaygılanırken, ÅŸimdi ekolojik baskıların, yani toprağın bozulmasının, su, atmosfer, orman faktörlerinin ekonomik beklentiler üzerindeki etkilerinden kaygı duymaktadır. Bunun sonucunda da ekoloji ve ekonomi birbirine giderek daha çok kenetlenmekte ve bu hem yerel, hem bölgesel, hem ulusal, hem de global çapta bir etki-tepki ağı haline dönüÅŸmektedir.

Günümüzde dünya, çevreye zarar vermeksizin kalkınmayı saÄŸlayabilmenin ancak "sürekli ve dengeli kalkınma" ilkesinin benimsenmesiyle mümkün olabileceÄŸinden hareketle, sürekli ve dengeli kalkınma ile gelecek kuÅŸakların kendi gereksinimlerini karşılayabilme yeteneÄŸinden ödün verilmeksizin, bugünün gereksinimlerinin karşılanması gerektiÄŸini benimsemiÅŸtir. Sonuçta, kalkınmayı durdurmadan, refahı azaltmadan çevreyi ve doÄŸal kaynakları korumayı amaçlayan bu görüÅŸ doÄŸrultusunda uluslararası anlaÅŸmalarla global hedefler saptanırken, diÄŸer yanda bölgesel ölçekte ülkeler kendi yerel koÅŸullarından kaynaklanan sorunların çözümüne yönelik politika, plan ve program çalışmalarını baÅŸlatmışlardır.

Merkezimiz de kuruluÅŸundan itibaren aÅŸağıda belirtilen hedefler doÄŸrultusunda bugünün gereksinim ve beklentilerinin geleceÄŸin gereksinim ve beklentilerinden ödün vermeksizin karşılanmasının yollarını aramak amacına dayanan sürekli ve dengeli kalkınma ilkesini benimseyerek çalışmalarını ulusal ve uluslararası ölçekli projelerle sürdürmektedir;

• Çevre sorunları ile ilgili çeÅŸitli alanlarda, bilimsel ve uygulamaya yönelik araÅŸtırmalar yapmak, sorunların çözümü için teknikler geliÅŸtirmek, kamu ve özel teÅŸebbüse çevre sorunlarıyla ilgili projeler hazırlamak ya da hazırlatmak, standartlar belirlenmesinde katkıda bulunmak, bilimsel raporlar vermek, teknoloji transferi ve fizibilite raporları hazırlanması konusunda teknik danışmanlık hizmetleri yürütmek,

•Üniversitenin farklı birimlerinde, çevre sorunlarının çözümü ile ilgili, çeÅŸitli alanlarda yürütülen bilimsel ve teknik araÅŸtırma ve uygulamaları teÅŸvik etmek ve desteklemek,

•Üniversitede çevre sorunları alanında araÅŸtırma ve uygulama yapacak öÄŸretim elemanı ve öÄŸrenci yetiÅŸmesini teÅŸvik etmek, bunun gerçekleÅŸmesi için gerekli ortam ve imkanları hazırlamak,

•Yurt içindeki ve dışındaki benzer kuruluÅŸ ve merkezlerle iÅŸbirliÄŸi yapmak ve bilgi alışveriÅŸinde bulunmak,

•Çevre sorunları alanındaki çalışmaları teÅŸvik etmek, duyurmak, bilgi alışveriÅŸini hızlandırmak ve kamuoyunu aydınlatmak amacı ile eÄŸitim programları, seminer, kurs ve konferanslar düzenlemek, gerektiÄŸinde bu çalışmalarla ilgili sertifikalar vermek ve yayınlar yapmak,

•Ä°lgi alanına giren konularda, eÄŸitim-öÄŸretim yapmak ya da görgü ve bilgi arttırmak üzere kısa ya da uzun süreli yurt içi ve yurt dışı iliÅŸkilerde bulunmak, gibi hedefler bu kapsamada özetlenebilir.

Bilinmektedir ki bu hedefler, her demokratik ortamda olduÄŸu gibi ancak bilgi üretimiyle, yasama, yürütme, yargı, medya ve sivil toplum örgütleri ile saÄŸlanan birliktelik içinde ortaya konabilir ve ulaşılabilir. Bu yüzden Merkezimiz her konum ve koÅŸulda çevre olgusunun doÄŸasına uygun bir biçimde çok uzmanlı olarak bilgi üretimine ayrı bir özen göstermektedir. Böylece toplumu bilinçlendirme ve çevre bilincinin geliÅŸtirilmesi çok daha gerçekçi olacaktır.

 


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°