Çerez Örnek
Ege Üniversitesi Kendi Enerjisini Üretecek Ege Üniversitesinden Yenilenebilir Enerji Hamlesi

 

Ege Üniversitesi kendi enerjisini üretecek

Ege Üniversitesinden yenilenebilir enerji hamlesi

* Prof. Dr. Necdet Budak; “Yapılan projelerde özellikle “yerli ve milli” sistemlere

önem veren üniversitemiz, bu anlamda diÄŸer üniversitelere de örnek olmayı

amaçlamaktadır.

 

Ege Üniversitesi 24,5 milyon TL civarında olan yıllık enerji giderlerini minimize etmek ve doÄŸa dostu kaynaklara yönelmek için harekete geçti. Ege Üniversitesinin tükettiÄŸi enerjinin  yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması için Rektör Prof.Dr. Necdet Budak’ın isteÄŸi ile hazırlanan proje, yatırım planına alınmak üzere Kalkınma Bakanlığına gönderildi. EÜ GüneÅŸ Enerjisi Enstitüsü tarafından hazırlanan proje ile kampüsün ve hastanenin enerji ihtiyacının önemli bir kısmı otonom olarak çözülecek ve sistemin kurulması ile yıllık 10 Milyon TL tasarruf saÄŸlanarak bu kaynağın bilimsel projelere aktarılması saÄŸlanacak. Hazırlanan proje ile GüneÅŸ enerjisinden elektrik üretiminin yüksek maliyetleri ve kesikliliÄŸi göz önüne alınarak hibrit bir seçeneÄŸin hayata geçirileceÄŸini kaydeden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, ‘‘ Bu sayede hem ilk yatırım maliyetlerinin, hem de geri ödeme sürelerinin oldukça uygun olduÄŸu sonucuna vardık. Maliyeti 34,5 milyon TL, geri ödeme süresi 4,4 yıl civarında olan projenin baÅŸarıyla gerçekleÅŸtirilmesi durumunda, Ege Üniversitesi’nin yıllık yaklaşık 24,5 milyon TL olan enerji harcaması en az % 40 düÅŸürülecek. Bu da her yıl en az 10 milyon TL’nin, üniversitemizin diÄŸer ihtiyaçları için harcanabileceÄŸini gösteriyor’’ ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Türkiye’ye örnek ‘‘Hibrit’’ sistem kurulacak

Projenin kendileri için çok önemli olduÄŸunu vurgulayan Prof. Dr. Necdet BUDAK ÅŸöyle konuÅŸtu: “Bu kazanç ileride, ÇeÅŸme, Menemen, MordoÄŸan ve diÄŸer üniversite yerleÅŸkelerinde rüzgar enerjisi santrali, güneÅŸ enerjisi santrali ve biyogaz üretim santrali kurulmasında kullanılabileceÄŸi gibi, öÄŸrencilerin ve araÅŸtırmacıların fiziksel ve sosyal altyapısının güçlendirilmesi amaçlı olarak kullanılabilecek bir kaynak anlamına gelmektedir. Böyle hibrit bir sistem ülkemizde tek olacaktır. Bu sayede sunulan proje, ülkemizdeki enerji yatırımlarında da öncü ve örnek olacaktır. Böylece hem üniversitemiz hem de ülkemiz kazanacaktır”

‘‘ Teknolojik dışa bağımlılığı yok etmek, ülkemizi teknoloji ihraç eden bir ülke haline getirmeyi amaçlıyoruz’’

Projede kullanılacak malzemelerin EÜ GüneÅŸ Enerjisi Enstitüsünde, hücreden modüle ve panele kadar üretim hattı kurularak destekleneceÄŸini belirten Prof. Dr. Necdet Budak; “Yapılan projelerde özellikle “yerli ve milli” sistemlere önem veren üniversitemiz, bu anlamda diÄŸer üniversitelere de örnek olmayı amaçlamaktadır. Günümüzün enerji savaÅŸları içerisinde, üniversitemiz, kalemiyle, bilgisiyle, birikimiyle yer almaktadır. Devletin saÄŸladığı bu imkânların getirdiÄŸi büyük sorumluluÄŸun bilinciyle, teknolojik dışa bağımlılığı yok etmek, ülkemizi teknoloji ihraç eden bir ülke haline getirmek, kendi yaÅŸamlarını hiçe sayarak bu ülke için her türlü özveriyi gösterenlerin hatırasının önünde bizim için bir borçtur. GerçekleÅŸtirilen her projede, ülkemizi her alanda bir adım daha ileri götürebilmek, gerçek hedefimiz olmalıdır. Üniversitemiz diÄŸer alanlarda olduÄŸu gibi enerji alanında da, çalışmaları sadece rafları süsleyen, uygulamadan kopuk, kiÅŸisel çıkarları ön planda tutan çalışmalar yerine, ülke sorunlarına ve ihtiyaçlarına dokunan, yerli sanayinin geliÅŸmesini öncelik haline getiren, ülke ve dünya çapında projelere imza atacaktır ” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de ilklere imza atan enstitü

Ege Üniversitesi GüneÅŸ Enerjisi Enstitüsünün Türkiye’nin bu alanda faaliyet gösteren ilk ve tek enstitüsü olduÄŸunu belirten Enstitü Müdürü Prof.Dr. Günnur Koçar ise “Bu yıl enstitümüzün 40. KuruluÅŸ yılını kutluyoruz. Bizim için anlamlı olan bu yıl içerisinde ülkemizdeki diÄŸer kurumlara da örnek teÅŸkil edebilecek bir projeye imza atacak olmanın gururunu yaşıyoruz. Dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim konusunda da bir dönüÅŸüm söz konusu. Bu dönüÅŸümü kampüsümüzde hibrit teknoloji ile gerçekleÅŸtirmeyi planlıyoruz. Bir diÄŸer projemiz ise yenilenebilir enerji ile kampüste bir otobüsümüzün çalışabilmesini saÄŸlamak. Yine bu kapsamda 10 engelli aracının GüneÅŸ enerjisi ile çalışabilmesini ve havuz, kütüphane gibi sosyal alanlarımızın da GüneÅŸ enerjisi ile aydınlatılmasını amaçlıyoruz. Bu projelerin hayata geçirilmesinde bize imkan saÄŸlayan ve bizleri motive eden Rektörümüz Sayın Prof.Dr. Necdet Budak’a teÅŸekkür ediyorum’’ diye konuÅŸtu. GüneÅŸ, biyokütle, rüzgar ve jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili uygulamaya yönelik lisansüstü öÄŸrenim vermek ve araÅŸtırma çalışmaları yürütmek amacıyla 1978 yılında kurulan enstitüde, yine Türkiye’nin ilk ve tek olan Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Merkezi (BESTMER) tamamlanarak yeni binasında faaliyete geçti. Enstitü bünyesinde GüneÅŸ enerjisinden elektrik üretimiyle ilgili son teknolojilerin takip edildiÄŸi ve geliÅŸtirildiÄŸi, 10,5 milyon bütçeli bir merkez projesi de halen devam etmektedir.


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ