Çerez Örnek

Basında ÇEVMER

Basında E.Ü. Çevre Merkezi

 

 

23.10.2017/Günboyu Gazetesi


22.10.2017/Star İzmir Ege Gazetesi


 

21.10.2017/AkÅŸamEge Gazetesi


 

 

21.10.2017/Posta Ege Gazetesi


Ege Üniversitesi'nin karbon ayak izi çıkarıldı

EGE Üniversitesi Çevre Sorunları AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezi tarafından 2011 yılından bu yana devam eden 'Sürdürülebilir YeÅŸil Kampüs' çalışmaları çerçevesinde, üniversitenin karbon ayak izi çıkarıldı. Ege Üniversitesi'nin tüm birimleri ile hastanesini kapsayan analiz ışığında yapılacak çalışmalar ile çevresel ayak izinin azaltılması ve daha sürdürülebilir seçenekler belirlenmesi amaçlanıyor.

Karbon salınımı, dünyanın en önemli sorunlarından biri olan küresel ısınmanın ana sebeplerinden birini oluÅŸturuyor. Artan nüfus, buna paralel olarak büyüyen üretim ve iÅŸletme kapasitelerine baÄŸlı olarak yükselen karbon salınımının kontrol altına alınması, çevre ve sürdürülebilirlik adına hayati bir önem taşıyor. Ege Üniversitesi Çevre Sorunları AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezi tarafından 2011 yılında baÅŸlatılan 'Sürdürülebilir YeÅŸil Kampüs' çalışmalarında, çevresel ayak izinin azaltılması ve daha sürdürülebilir seçeneklerin belirlenmesi konusunda önemli bir aÅŸamaya geldi. 'Sürdürülebilir YeÅŸil Üniversite Stratejik Planı' çerçevesinde devam eden YeÅŸil Üniversite Yönetimi, Sürdürülebilir Su Kullanımı (Su Ayak İzinin Azaltılması), Sürdürülebilir Atık Yönetimi (Sıfır Atık), YeÅŸil Yapılanma, Çevre Dostu Ulaşım Sistemi, İklim DeÄŸiÅŸimi ile Mücadele ve Uyum baÅŸlıklarında çalışmalar devam ederken Sürdürülebilir Enerji Yönetimi (Karbon Ayak İzinin Azaltılması) baÅŸlığı çerçevesinde Ege Üniversitesi'nin karbon ayak izi çıkarıldı. Türkiye'nin ilk kurumsal Karbon Ayak İzi raporu olma özelliÄŸi taşıyan çalışma kapsamında Ege Üniversitesi'nin tüm birimleri ve hastanesi yer aldı.

HEDEF, KARBON AYAK İZİNİN AZALTILMASI

Karbon ayak izi, kurumların veya kiÅŸilerin, ısınma, enerji tüketimi veya satın aldığı her türlü ürün neticesinde atmosfere yayılmasına neden olduÄŸu karbon miktarı anlamına geliyor. Ege Üniversitesi Çevre Sorunları AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nuri Azbar, yapılan çalışmanın amacını ÅŸöyle açıkladı:

"Ege Üniversitesi'nin çevreye olan baskısının ortaya konması, mevcut durumun belirlenip ileriki dönemlerde daha gerçekçi hedefler belirlenebilmesi amacıyla Karbon Ayak İzi projesi gerçekleÅŸtirildi. Temel hedefimiz Ege Üniversitesi karbon ayak izinin azaltılması. Bunu da enerji tüketimi ve kayıplarının azaltılması, enerji kullanımı verimliliÄŸinin artırılması, yenilenebilir enerji sistemlerine öncelik verilmesi ve enerji verimi yüksek sistemlere geçilmesi yolu ile yapmayı planlıyoruz."

"ÜNİVERSİTELER ÖNCÜ OLMALI"

Son yıllarda çevresel sorunların etkilerinin daha fazla yaÅŸanması nedeniyle yükseköÄŸretim kurumlarında akademisyenler tarafından sürdürülebilirlik olgusunun dikkatle ele alındığına deÄŸinen Prof. Dr. Azbar, "Üniversiteler yüzyıllardır var olan problemlerin çözümünde önderlik eden eÄŸitim ve öÄŸretim merkezleridir. Ege Üniversitesi tehlikeli atıklar ve karbon ayak izi çalışmaları ile örnek ve lider üniversite misyonunu sürdürürken, 'sürdürülebilir kampüs' konusunda, ulusal baÄŸlamda bir farkındalık yaratmak amacı ile ulusal kongre, sempozyum gibi toplantılar düzenleyerek bir aÄŸ oluÅŸumuna öncülük edebilecektir. OluÅŸturulan aÄŸlar, konunun öneminin vurgulanması, duyurulması ve tanıtılmasını saÄŸlayarak daha güçlü bir altyapı oluÅŸturulmasını saÄŸlayacaktır" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

ENERJİ POLİTİKASI OLUŞTURULMALI

Analizden elde edilen verileri değerlendiren Prof. Dr. Nuri Azbar, şunları aktardı:

"Veriler deÄŸerlendirildiÄŸinde, en büyük sera gazı salınımının enerji satın alımlarından kaynaklandığı görülmektedir. İkinci sırada ise ısıtma amaçlı kullanılan yakıt tüketimi bulunmaktadır. Tüm bu sonuçların üniversitemizi hızlı bir ÅŸekilde enerji politikası oluÅŸturması sonucuna götürdüÄŸü düÅŸünülmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının üniversitemiz bünyesinde kullanılmaya baÅŸlanması yine bu salımın azaltılması konusunda ele alınmalıdır. Enerjinin verimli kullanımı ve tasarruf konusu da mutlaka ele alınmalıdır. Bu amaçla; personel ve öÄŸrencilerin eÄŸitilmesi, farkındalık yaratılması gerekmektedir. DiÄŸer yandan Üniversitemiz RektörlüÄŸü'nün Bilimsel AraÅŸtırmalar Fonu kapsamında saÄŸladığı desteÄŸin 'TÜBİTAK özel çaÄŸrılar' mantığı ile enerji kullanımı konusunda özelleÅŸtirilmesi ve ilgili birimlere özel bir destek saÄŸlanması da yenilenebilir enerji, enerji verimliliÄŸi gibi konularda projeler yaratılmasına olanak saÄŸlayacaktır."



“Ege Üniversitesi Küçük YeÅŸil DokunuÅŸlar Grubu” çalışmalarına baÅŸladı

“EGE ÜNİVERSİTESİ’NE ANLAMLI TEÅžEKKÜR”

3 yıldan bu yana kampüs genelinde kimyasal atıkların ayrılması, etiketlenmesi ve bertaraf edilmesi konusunda gerçekleÅŸtirdiÄŸi çalışmalar nedeni ile Türkiye’ye örnek olan Ege Üniversitesi’ne 5 Haziran Dünya Çevre Gününde teÅŸekkür belgesi takdim edildi.

5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlik programı açılışı, İzmir ValiliÄŸi Çevre ve Åžehircilik İl MüdürlüÄŸü tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle yapıldı. Bilimsel araÅŸtırmalar sırasında meydana çıkan tehlikeli kimyasal atıkların üretildikleri yerlerde ayrılması, etiketlenmesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığının verdiÄŸi kodlar dahilinde güvenli depolarda geçici olarak saklanması ve bakanlığı lisans verdiÄŸi nihai firmalarla bertarafının saÄŸlanması konularında kampüs genelinde yapılan çalışmaların tüm Türkiye’ye örnek olması nedeni ile Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nuri Azbar’a, Çevre ve Åžehircilik İl Müdürü Selahattin Varan tarafından teÅŸekkür belgesi takdim edildi.  

EGE ÜNİVERSİTESİ’NİN KARBON AYAK İZİ ÇIKARILIYOR

Ege Üniversitesi’nde uzun yıllardır yeÅŸil üniversite, sürdürülebilir kampüs çalışmalarının devam ettiÄŸini ifade eden Prof. Dr. Azbar, “Åžu an Ege Üniversitesi’nin karbon ayak izi ve su ayak izini çıkarmaya çalışıyoruz. Referans olarak neredeyiz, nerede olmamız gerekiyor? Kendimize hedefler koymak istiyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içinde çevreye olan baskımızı azaltalım üniversite olarak istiyoruz” açıklamasında bulundu. Tehlikeli atıkların kampüs genelinde bertaraf edilmesi konusunda 3 yılda gelinen noktayı deÄŸerlendiren Azbar, “Ege Üniversitesi, Türkiye’de kurumsal anlamda tehlikeli atıkları kampüs genelinde bakanlığın belirlediÄŸi koÅŸullarda bertaraf eden tek üniversitedir. Bölümler bazında yapan üniversiteler vardır ancak tüm kuruma bunu yayabilen ilk üniversite, Ege Üniversitesidir” açıklamasında bulundu.

05.06.2017 / Medya Ege

http://www.medyaege.com.tr/ege-universitesine-anlamli-tesekkur-47068h.htm


“Ege Üniversitesi Küçük YeÅŸil DokunuÅŸlar Grubu” çalışmalarına baÅŸladı

Yazar: Ali İhsan MimtaÅŸTarih: Haziran 01, 2017

Türkiye’de ilk kez Ege Üniversitesi bünyesinde kurulan ‘‘Küçük YeÅŸil DokunuÅŸlar Grubu’ EÜ Biyomühendislik Bölümü Konferans Salonunda düzenlenen çalıştayda bir araya geldi.

 

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi tarafından düzenlenen çalıştayın açılış töreninde konuÅŸan Merkez Müdürü Prof.Dr. Nuri Azbar, ‘‘Küçük YeÅŸil DokunuÅŸlar Grubu’’nu, Ege Üniversitesinin daha sürdürülebilir ve çevre dostu bir üniversite olabilmesi yolunda atılan kurumsal adımların yanında, kampüste yaÅŸayan akademik ve idari personeli ile öÄŸrencilerin bireysel çabalarının da çok büyük etkileri ve katkıları olacağı düÅŸüncesiyle oluÅŸturduklarını söyledi.

Türkiye’de ilk kez kuruldu

Grubun tamamen gönüllük esasası ile bir araya geldiÄŸini belirten Prof.Dr. Azbar, ‘’Bireysel çabaların paylaşımlarla geliÅŸeceÄŸine ve farklılaÅŸacağına inancımız nedeniyle kurulan grubumuz, bir gönüllü mücadelesi olarak ülkemiz üniversiteleri için de bir yol gösterici olacaktır. Tüm akademik ve idari personelimiz ile öÄŸrencilerimize açık olan grubumuza katılım saÄŸlayabilmek için merkezimize baÅŸvurulması yeterli ’’ diye konuÅŸtu.

EÜ Rektörü Prof.Dr. Beril DedeoÄŸlu ve Rektör Yard. Prof.Dr. Ülkü Karabay YavaÅŸoÄŸlu  katıldığı çalıştayda; İTÜ Çevre ve Åžehircilik UAM Müdürü Prof.Dr. Hayriye EÅŸbah Tuncay, ‘‘ YeÅŸil Kampüs Deneyimleri ’’ , ‘‘ TURKECO Danışmanlıktan Duygu Erten ‘ YeÅŸil Bir Üniversite Nasıl Olmalıdır ?’’ ve EÜ ÇEVMER’den Dr. Nurdan ErdoÄŸan, ‘‘ Küçük YeÅŸil DokunuÅŸ Örnekleri ’’ adlı sunumları gerçekleÅŸtirdiler.

Ege Üniversitesinin “YeÅŸil Üniversite” olma yolundaki eylemlerini desteklemek ve farklılaÅŸtırmak amacı ile kurulan grup, daha yeÅŸil ve çevre dostu bir kampüs oluÅŸturma konusundaki önerileri masaya yatırdı.

01.06.2017 / urada

http://egeburada.ege.edu.tr/index.php/ege-universitesi-kucuk-yesil-dokunuslar-grubu-calismalarina-basladi/


KARBONDİOKSİT ÜRETEN YAKITLAR YERİNE K

İZMİR'İN TÜM ÇÖPLERİYLE, İZMİR'İN BÜTÜN OTOBÜSLERİ ÇALIÅžTIRILABİLİR

Prof. Dr.  Azbar,  “Çevre haftası bizim için bir fırsat. Hedefimizde gençler  öÄŸrenciler  ve çocuklar var. Atığa hayat kazandırmanın üzerinde duruyoruz. Çevre topluluÄŸuna katkı verilmesini arzuluyoruz. Bütün amacımız İzmir’e ve  Ege’ye yakışan bir yeÅŸil üniversite  yaratmak’’ dedi.

30.06.2017 / İzmirim Haber

http://izmirimhaber.com/prof-dr-azbar-izmirin-tum-copleriyle-izmirin-butun-otobusleri-calistirilabilir/


 

KARBONDİOKSİT ÜRETEN YAKITLAR YERİNE KARBONDİOKSİT TÜKETEN YAKITLAR MÜMKÜN!!

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nuri Azbar, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinden ne anlaşıldığı konusunda emin olmak gerektiÄŸini belirterek, "Biz Türkiye olarak iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi konusunda küçük bir delikken kovanın dibi çıkmış durumda. ABD, Çin, Hindistan, Pakistan. Çin'e baktığınızda neredeyse her hafta kömüre dayalı bir termik santral açılıyor. ABD'nin California Eyaleti Valisi seçildiÄŸi dönemde Arnold Schwarzenegger, hidrojenle çalışan araçlar satın alınsın diye istasyonlar kurarken, ÅŸimdi iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi kelimelerinin yan yana kullanılması yasaklandı" diye konuÅŸtu. İnsanoÄŸlunun yüzyıllardır uzayla iliÅŸki içerisinde olduÄŸuna dikkat çeken Azbar, "Burnumuzun dibindeki uzaylı biziz. Virüs gibi zararlı ÅŸekilde bu gezegende yaşıyoruz. Konfora dayalı yaÅŸam faaliyetimizin özünde iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin sebebi biziz. Karbon dioksit üreten yakıtlar yerine karbondioksit tüketen yakan teknolojiler kullanmak mümkün. Bilinçsiz tarım ciddi bir sorun. SanayileÅŸme atılımları da bilinçsizce yapılıyor. Türkiye'de 125'e yakın termik santral imzası atıldı. Yerli kaynakları kullanalım diyorlar ama kömürden bahsediyoruz. Kyoto Protokolü'ne taraf olmuÅŸ bir ülke 180 derece geriye hareket ediyor. Tüketim eÄŸilimi artıyor. Her evde 2-3 araç var" dedi. Küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ile mücadelede aÄŸacın öneminin gözardı edildiÄŸini söyleyen Azbar sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
"Uzaya lens atmayı, kutuplara perde çekmeyi, okyanustaki tuzdan bulut yapmayı planlayanlar aÄŸaç konusunu konuÅŸmuyor. Asıl çözüm aÄŸaç dikmek. TEMA Vakfı yıllardır 'aÄŸaç kesmeyin' dedikçe biz kesmeye devam ettik."

12.01.2017 / Hürriyet

http://www.hurriyet.com.tr/menderesli-ciftcilerin-tarim-sigortasinda-kar-p-40334146


KORUNMASI GEREKEN VARLIKLARIMIZ HARİTALANIYOR!!

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi KoordinatörlüÄŸü ve İzmir Akdeniz Akademisi öncülüÄŸünde düzenlenen "İzmir İli DoÄŸal EÅŸik Analizi ve Sentezi" atölye çalışması yapıldı. Çalışmada pek çok üniversite ve kurumdan temsilciler yer aldı. Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İzmir Akdeniz Akademisi, Orman Bölge MüdürlüÄŸü, Devlet Su İşleri 2. Bölge MüdürlüÄŸü ve İzmir Kalkınma Ajansı’nın temsilcilerinin katılımı ile etkinlik gerçekleÅŸtirildi. Akdeniz Akademisi Ekoloji Koordinatörü Prof. Dr. AyÅŸe Filibeli’nin konu ile ilgili kısa bilgilendirmesinin ardından "İzmir İli ÖrneÄŸi’nde DoÄŸal EÅŸik Analizi ve Sentezi" atölye çalışması Prof. Dr. Yusuf Kurucu tarafından tanıtıldı.

27.06.2014 / İzmir'in Sesi

http://www.izmirlininsesi.com/kultur-sanat


“ÜÇ BAÅžKANDAN ÖNEMLİ ÇEVRE MESAJLARI”

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi tarafından düzenlenen ‘YeÅŸil Kent-Sürdürülebilir Åžehir’ paneli Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda yapıldı. bornova Belediye BaÅŸkanı Olgun Atila, Seferihisar Belediye BaÅŸkanı Tunç Soyer ve Karaburun Belediye BaÅŸkanı Ahmet Çakır’ın konuÅŸmacı olarak katıldığı panelde önemli mesajlar verildi.

12.06.2014 / Milliyet Ege

http://www.milliyet.com.tr/uc-baskandan-onemli-cevre-mesajlari-izmir-yerelhaber-244357/


“Çevre sorunları Ege'de tartışılıyor”

Uluslararası YeÅŸil Altyapı ve Sürdürülebilir Toplumlar - Åžehirler Kongresi Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonu'nda baÅŸladı. Kongrenin açılışına Bornova Belediye BaÅŸkanı Olgun Atila, Ege Üniversitesi (E.Ü) Rektörü Prof. Dr. CandeÄŸer Yılmaz, E.Ü Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Atilla Silkü ve Prof. Dr. YeÅŸim Kirazlı, EÜ Çevre Sorunları AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nuri Azbar, Prof. Dr. Fokion Vosniakos katıldı. BaÅŸkan Atila, "İnsanlar aklını, hayatını kolaylaÅŸtırmak için büyük ölçüde çevreyi kullanmıştır. Ancak yaÅŸadığı çevre konusunda aynı hassasiyeti göstermemiÅŸtir. Her ÅŸey yapıldı ama çevreyi göz ardı ettik" diye konuÅŸtu. Rektör Yılmaz ise, "Bugün ve yarın sunulacak olan konular, bizim üzerinde odaklandığımız konulardır. Bu anlamda verdiÄŸimiz deÄŸer, alınan sonuçlar ve bu toplantı sonucunda hazırlanacak olan raporun hem ülkemiz için hem komÅŸu ülkelerimiz için, gelecek dünya için rehber olacağına inanıyorum" dedi.

10.05.2014 / Egeli Sabah

http://www.sabah.com.tr/Egeli/2014/05/10/cevre-sorunlari-egede-tartisiliyor


“Prof. Dr. Öztürk, “Sonsuz bir yeryüzüne sahip degiliz”!”

Ege Üniversitesi Çevre Sorunlari Uygulama ve Arastirma Merkezi Toplanti Salonu’nda “Biyoçesitlilik ve Koruma Alanlari” konulu sunum gerçeklestirildi. Sunumu Prof. Dr. Münir Öztürk yapti. Etkinlikte; Çevre Bilimleri Anabilim Dali’nin Kurucusu Prof. Dr. Münir Öztürk’e plaket verildi.

6N1K

http://www.6n1k.com.tr/news/10490/prof-dr-ozturk-sonsuz-bir-yeryuzune-sahip-degiliz.html


“Atıklar, sanata dönüÅŸtü!”

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi tarafından düzenlenen 'Atık ve Sanat' Yarışması Ödül Töreni, Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar Kültür Merkezi (MÖTBE) 'nde gerçekleÅŸti. Törende fotoÄŸrafçılık, tasarım, kısa film ve mansiyon dallarında ödül almaya hak kazanan öÄŸrencilere ödülleri verildi. Amacımız çevre konusunda farkındalık yaratmak Bu projeyle çevre konusunda farkındalık yaratmaya çalıştıklarını ifade eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.CandeÄŸer Yılmaz, "İleriye dönük neler yapabiliriz diye düÅŸünüyoruz. Bugüne kadar çevre ile ilgili neler yaptık ve Ege Üniversitesi bu iÅŸin neresinde ona bakıyor ve yolumuzu ona göre çiziyoruz. Çevre konusunda insan, hem bu atığı oluÅŸturan, hem de bu atığın toplanması konusunda bilinçlendirilme konusunda en önemli varlık. Teknoloji ilerledikçe dünyayı daha fazla kirletiyoruz. Daha duyarlı olmalıyız" dedi. 'Atık ve Sanat' projesinin, çevre konusunda farkındalık yaratmak için sanatla karışık estetik birÅŸeyler yapabilir miyiz? düÅŸüncesinden çıktığını belirten Yılmaz, "Atığın da estetiÄŸinin olduÄŸunu farkına vardırarak, atık nasıl estetik bir hal alır diye kafa yorduk. ArkadaÅŸlarım bunu çok güzel bir hale getirdiler" diye konuÅŸtu.

Yeni Ekonomi Gazetesi

http://yeniekonomigazetesi.com.tr/haberler_atiklar_sanata_donustu-l-1-sayfa_id-666-id-167121


“ÇEVRECİ YEŞİL ÜNİVERSİTE”

Ege Ajans

Ege Üniversitesi bünyesinde bulunan Çevre Sorunları AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezi doÄŸa sorunları ile ilgili çeÅŸitli alanlarda projeler planlıyor. Planlanan projeler, bilimsel ve uygulamaya yönelik araÅŸtırmalar yapmak, bunun yanı sıra sorunların çözümü ve tekniklerin geliÅŸtirilmesi için olanaklar saÄŸlıyor.

Ege Burada

http://egeburada.ege.edu.tr/content/haber/4162/title/cevreci-yesil-universite

_______________________________

"ATIKLAR İÇİN SANAT YARIÅžMASI"

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi, çevre sorunları arasında önemli bir yere sahip olan atıklara dikkat çekebilmek amacıyla geniÅŸ katılımlı bir yarışma düzenledi. Proje kapsamında “Atık ve sanat” ana temalı, tasarım, resim, fotoÄŸraf ve kısa film yarışması katılımcıları bekliyor.

Egede Bugün

http://www.egedebugungazetesi.net/haber/atiklar-icin-sanat-yarismasi-1086.html

_______________________________________________

-->

Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ