Hedef 24 Bin Flamingo Yuvası

24 Ekim 2017

Prof. Dr. Sıkı, “Hedef 24 bin flamingo yuvası”

İZMİR(Ege Ajans)- İzmir Kuşcenneti’nde kuluçkaya yatan ve Kuşcenneti’nin “Bayrak Türü” olan flamingoların yuvaları Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi  Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı öncülüğündeki bir ekip tarafından sayıldı.

Prof. Dr. Mehmet Sıkı, “Kuşcenneti’nde, yapılan flamingo adası ve alınan koruma tedbirleri sayesinde 2017 üreme döneminde yapılan yuva sayımı sonunda 18 bin 340 flamingo yuvası sayılmıştır. Önümüzdeki 2018 yılı ve daha sonraki yıllarda İzmir Kuşcenneti’ndeki koruma tedbirlerinin alınması ile tatlı su ve tuzlu su ekosistemlerinin korunması için alınacak koruma tedbirlerinin yanı sıra flamingo adasında görülen dalga erozyonunun önlenmesi, flamingo adasındaki çukurların düzeltilmesi ile burada üreyen flamingo sayısını 24 bin yuva ve 48 bin yetişkin flamingoya çıkarmak başlıca hedeflerimiz arasındadır” diye konuştu.

Flamingo adasında kuluçkaya yatan flamingoların yuva sayımı, Kuşcenneti’nin korunması için 35 yıldır beri hizmet eden Prof. Dr. Mehmet Sıkı rehberliğinde, Uzm. Ahmet Kaya, Biyoloji 4. Sınıf öğrencisi Onur Obut ve Kuşcenneti’nde görevli Orman Muhafaza Memuru Mithat Parlak tarafından yapıldı. Sayım,  karışıklığa neden olmamak için her yuvaya 1 mısır tanesi konmak gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Mehmet Sıkı  “1980’li yıllarda Kuşcenneti’nde, flamingolar 75-100 yuvada kuluçkaya yatarken özellikle 2012 yılında yapılan flamingo adası ve alınan koruma tedbirleri sayesinde 2017 üreme döneminde yapılan çalışma sonunda 18 bin 340 flamingo yuvası sayılmıştır. İlgili kurumların olumlu görüşleri sonunda flamingolar için 2012 yılında yapılan özel adada; 2014 yılında 10 bin 234, 2015 yılında 7 bin 273, 2016 yılında 16 bin 375 yuva sayılmış olup 2017 yılında ise son 3 yılın rekoru olan 18 bin 340 yuva sayılmıştır. 2017 yılı sayım sonuçlarına göre 36 bin 680 flamingoya ev sahipliği yapılmıştır. Her yuvadan 1 yavrunun  yetişkin hale geldiği düşünülürse 2017 yılında 36 bin yetişkin flamingo ve en az 15 bin flamingo yavrusu olmak üzere toplam 51 bin flamingo ile İzmir Kuşcenneti Dünya flamingo nüfusuna katkı sağlamıştır” diye konuştu.