Çerez Örnek

Yeşil Papağanların Sayısı İzmirde Artıyor

30 Ocak 2018

Ege Üniversitesi’nin yeÅŸiline yeÅŸillik katıyorlar…!

İZMİR(Ege Ajans)- İzmir'de Ege Üniversitesi Kampüsü, Buca Hasan AÄŸa ve Bornova Parkı gibi aÄŸaçlık alanlarda sıkça görülen yeÅŸil papaÄŸanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Ege Üniversitesi’nin yeÅŸiline yeÅŸillik katan papaÄŸanlar, objektiflere eÅŸsiz pozlar veriyor. AÄŸaçların üzerinde yeÅŸil papaÄŸanları görenler, bu renk cümbüÅŸünü seyre dalıyor.

KuÅŸbilim Uzmanı,  Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr.  Mehmet Sıkı,Siyah Kolyeli YeÅŸil PapaÄŸan (Psittacula Krameri) tropikal ülkelerde yaÅŸayan bir kuÅŸ türüdür. Türkiye'de ilk defa 1975 yılında, İzmir'de ise 1990 yılından sonra görülmeye baÅŸlanmıştır. Türkiye'ye Afganistan ve İran üzerinden doÄŸal yollarla veya kaçak ve yasal olmayan yollarla geldiÄŸine inanılmaktadır. Hangi yolla Türkiye'ye getirilmiÅŸ olursa olsun artık bu kuÅŸ türü Türkiye'nin kuÅŸ türleri listesinde yerini almaktadır” dedi.

Prof. Dr. Sıkı, “Siyah Kolyeli YeÅŸil PapaÄŸan, Türkiye'nin kendi doÄŸal kuÅŸ türü olmayıp sonradan yurdumuza gelen yabancı bir kuÅŸ türüdür. Yabancı türler; ister bitki olsun ister hayvan olsun yayılmacı özellikleri olması nedeniyle rekabette yerli türlerin bütün yaÅŸamsal faaliyetlerini engellemektedir. Bu kuÅŸ türü her ne kadar insanlar tarafından renkleri ve görünüÅŸleri nedeniyle sevimli kabul ediliyor ise de bu kuÅŸ türü yurdumuzda istilacı tür olması nedeniyle aÄŸaçkakan, sığırcık, baÅŸtankara, serçe ve hatta oyuklarda yuva yapan Hüthüt kuÅŸlarının yuva yapmalarına engel olarak bu kuÅŸ türlerinin çoÄŸalmasına mani olmaktadırlar. DiÄŸer taraftan yeÅŸil papaÄŸan meyve ve tohumlarla beslenmeleri nedeniyle önümüzdeki 40-50 yıl içinde bu kuÅŸ türü sayısal olarak artmaya devam edecek olursa meyvecilik ve hububat ziraatı yapan çiftçilerimizin başına dert olacağını da düÅŸünmekteyiz. Çünkü bu kuÅŸ türünün artması ile buÄŸday, arpa, mısır ve çeltik üretiminde verim kayıpları ortaya çıkacak, ayrıca meyvelerde de ürün kaybının dışında ürünün ticari deÄŸerinin düÅŸmesine de neden olacaktır” diye konuÅŸtu.

YeÅŸil papaÄŸanların Türkiye’den baÅŸka Avrupa'daki park ve bahçelerde de görüldüÄŸünü ifade eden Prof. Dr. Sıkı, “2015 yılı itibariyle Türkiye'de görülen yeÅŸil papaÄŸan sayısı 956 birey olup bu kuÅŸ türü İstanbul, Ankara ve İzmir'deki Park ve bahçelerde yaÅŸamaktadır. Türkiye'de yerli bir tür olarak kabul edilmektedir. İzmir'de genellikle Ege Üniversitesi Kampüsü, Buca Hasan AÄŸa Parkı ve Bornova Parkında gözlenmektedir” dedi.


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ