Yeşil Papağanların Sayısı İzmirde Artıyor

30 Ocak 2018

Ege Üniversitesi’nin yeşiline yeşillik katıyorlar…!

İZMİR(Ege Ajans)- İzmir'de Ege Üniversitesi Kampüsü, Buca Hasan Ağa ve Bornova Parkı gibi ağaçlık alanlarda sıkça görülen yeşil papağanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Ege Üniversitesi’nin yeşiline yeşillik katan papağanlar, objektiflere eşsiz pozlar veriyor. Ağaçların üzerinde yeşil papağanları görenler, bu renk cümbüşünü seyre dalıyor.

Kuşbilim Uzmanı,  Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.  Mehmet Sıkı,Siyah Kolyeli Yeşil Papağan (Psittacula Krameri) tropikal ülkelerde yaşayan bir kuş türüdür. Türkiye'de ilk defa 1975 yılında, İzmir'de ise 1990 yılından sonra görülmeye başlanmıştır. Türkiye'ye Afganistan ve İran üzerinden doğal yollarla veya kaçak ve yasal olmayan yollarla geldiğine inanılmaktadır. Hangi yolla Türkiye'ye getirilmiş olursa olsun artık bu kuş türü Türkiye'nin kuş türleri listesinde yerini almaktadır” dedi.

Prof. Dr. Sıkı, “Siyah Kolyeli Yeşil Papağan, Türkiye'nin kendi doğal kuş türü olmayıp sonradan yurdumuza gelen yabancı bir kuş türüdür. Yabancı türler; ister bitki olsun ister hayvan olsun yayılmacı özellikleri olması nedeniyle rekabette yerli türlerin bütün yaşamsal faaliyetlerini engellemektedir. Bu kuş türü her ne kadar insanlar tarafından renkleri ve görünüşleri nedeniyle sevimli kabul ediliyor ise de bu kuş türü yurdumuzda istilacı tür olması nedeniyle ağaçkakan, sığırcık, baştankara, serçe ve hatta oyuklarda yuva yapan Hüthüt kuşlarının yuva yapmalarına engel olarak bu kuş türlerinin çoğalmasına mani olmaktadırlar. Diğer taraftan yeşil papağan meyve ve tohumlarla beslenmeleri nedeniyle önümüzdeki 40-50 yıl içinde bu kuş türü sayısal olarak artmaya devam edecek olursa meyvecilik ve hububat ziraatı yapan çiftçilerimizin başına dert olacağını da düşünmekteyiz. Çünkü bu kuş türünün artması ile buğday, arpa, mısır ve çeltik üretiminde verim kayıpları ortaya çıkacak, ayrıca meyvelerde de ürün kaybının dışında ürünün ticari değerinin düşmesine de neden olacaktır” diye konuştu.

Yeşil papağanların Türkiye’den başka Avrupa'daki park ve bahçelerde de görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Sıkı, “2015 yılı itibariyle Türkiye'de görülen yeşil papağan sayısı 956 birey olup bu kuş türü İstanbul, Ankara ve İzmir'deki Park ve bahçelerde yaşamaktadır. Türkiye'de yerli bir tür olarak kabul edilmektedir. İzmir'de genellikle Ege Üniversitesi Kampüsü, Buca Hasan Ağa Parkı ve Bornova Parkında gözlenmektedir” dedi.