Çerez Örnek

31 Mayıs Dünya Sigarasızlık Günü

31 Mayıs 2018

Doç. Dr. Yararbaş “Sigara içmeme isteği, sigarayı bırakma hareketine dönüşmeli”

Fadime Sezgi Tülü-Semih Aydemir-Deniz Yaylacı

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Madde Bağımlılığı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Görkem Yararbaş, “Sigara Bırakma Polikliniğimizde sigarayı bırakmak isteyenlere danışmanlık desteği veriyoruz.  Bugüne değin 7 binin üzerinde kişi ile görüşme gerçekleştirdik” dedi.

Dünyada binlerce sigara içen ve içmeyen insan aynı ortamda bulunarak sigaranın sağlığa olan kötü etkisine maruz kalıyor. Aktif içicilerin yanında pasif içiciler de sigaranın neden olduğu sağlık sorunlarını yaşıyor. Sigaranın zararlarını anlatmak için birçok kampanya ve farkındalık etkinlikleri düzenleniyor. “Dünya Tütünsüzlük Günü” olarak da bilinen “Dünya Sigarasızlık Günü”, sigarayı bırakmak, bırakma iradesini ortaya koymak veya en azından belli bir süreliğine ertelemek gibi insanı yeniden düşünmeye, sağlığa ve hayata dair farkındalık oluşturmaya yönelik kutlanan bir gün.

31 Mayıs Dünya Sigarasızlık Günü’nün,  Dünya Sağlık Örgütüne üye olan ülkeler tarafından farkındalık yaratmak adına organize edildiğini belirten Doç. Dr. Görkem Yararbaş “Bugün, insanların sigara ve tütün içmemesi adına vurgu yapıldığı bir gündür. Tütünün neden sağlığa zararlı olduğuyla ilgili vurgu yapılır. Herkesin tütünün zararları hakkında bilinçli olduğunu düşünüyoruz fakat durum böyle değil. Bu nedenle eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerine ihtiyaç var. Sigarasızlık Günü önemini buradan alıyor” diye konuştu.

Türkiye’de 31 Mayıs’ın giderek artan bir bilince dönüştüğünü dile getiren Doç. Dr. Yararbaş “Topluma verilen bilgilerin hayata aktarılır olması ya da bir değişimi yaratabilme potansiyeline sahip olması gerekiyor. Tütün bağımlısı olmuş bir bireyin hayatında neleri ve nasıl değiştirebileceğini o değişime geçişi kolaylaştırabilecek kısa ve hayata aktarılabilir bilgiler içermesi gerekiyor” dedi. BATI Enstitüsü’nün tütün ürünlerinin tamamına yönelik hem araştırma hem eğitim hem de uygulama faaliyetleri yürüttüğünün altını çizen Doç. Dr. Yararbaş “Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Sigara Bırakma Polikliniğinde sigarayı bırakmak isteyenlere danışmanlık desteği veriyoruz.  Bugüne dek 7 binin üzerinde görüşme gerçekleşmiş durumda. Tütün ürünlerini bırakmak isteyenlere gerekli tıbbi destek hizmeti veriliyor. Bu tıbbi desteklerden önce gerekli olan, sigara içen bireyin sigarayı bırakma isteğini girişime dönüştürmesidir. Kısaca sigara içmeyi istememek, sigarayı bırakma hareketine dönüşmeli” diye konuştu.

“E-sigara kendine ait bir hastalık grubuna neden olabilir”

Elektronik sigaralarla ilgili de açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Yararbaş “E-Sigara iyi incelenmesi gereken ve kendine ait zarar profilinin çıkarılması gereken bir ürün. E-sigaranın zararlarını sigara ile mukayese ederek ele almak E- sigarayı olduğundan daha tehlikesiz gösteriyor olabilir, sonuçta farklı bir ürün ve sigarada olmayan özelliklere sahip olarak kendine ait bir hastalık grubuna neden olabileceğinin bilincinde olmamız gerekiyor. Bu durumların ortaya çıkması için bir sürecin geçmesi gerekiyor” dedi.


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ