Çerez Örnek
canlı destek

EÜ ile Tebriz Üniversitesi’nden “Güneş Enerjisi” konusunda işbirliği

Ege Üniversitesinde düzenlenen seminerde konuşan  Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şule Erten Ela, “Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak, uluslararasılaşma kapsamında yeni işbirliklerine büyük önem veriyor. Biz de iki büyük üniversite olarak Türkiye ile İran arasındaki projeleri güçlendirmeyi, öğrenci değişim programları düzenlemeyi ve iki komşu ülkenin işbirliklerini daha da arttırmayı amaçlıyoruz” dedi.

 Ege Üniversitesi (EÜ) Güneş Enerjisi Enstitüsü tarafından  “Improved Efficiency in Dye Sensitized Solar Cells Based on Free-standing One-dimensional TiO2 Nanotube Array Electrodes- Bağımsız Tek Boyutlu TiO2Nanotüp Dizi Elektrotlarına Dayalı Boya Duyarlı Güneş Pillerinde Verimliliğin Arttırılması” konulu seminer gerçekleştirildi. EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şule Erten Ela’nın danışmanlığını yaptığı semineri,  İran Tebriz Üniversitesi  Malzeme Bilimi Bölüm Başkanı  Öğretim Üyesi Prof. Dr. Shahin Khameneh Asl verdi. EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsü Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere,  EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şule Erten Ela, Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Bircan Dindar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

         Seminerde konuşan Prof. Dr. Erten Ela, “Hocamız üniversitemize çalışma yaptığımız yeni nesil organik güneş pilleri üzerine eğitim almak için kendi imkânlarıyla geldi. Dünyanın çeşitli yerlerinden araştırmacılar da eğitim almak için üniversitemize geliyor. Daha önce Japonya’dan da araştırmacılar gelmişti. Rektör hocamız ile Ege Üniversitesi ve Tebriz Üniversitesi arasında bu konu üzerine bir görüşme gerçekleştirdik ve bir protokol düzenliyoruz. Protokol kapsamında Türkiye ile İran arasındaki projeleri güçlendirmek, öğrenci değişim programları düzenlemek ve iki komşu ülkenin işbirliklerini daha da arttırmayı amaçlıyoruz. Protokol kapsamında hocamızla 1 ay boyunca hem sentezlediği hem de kendi çalışma konuları ve bizim yaptığımız boya duyarlı güneş hücrelerinin üretimi konusu üzerine çeşitli çalışmalarda bulunacağız” dedi.

“Yeni projelere ve daha güçlü bağlara sahip olabiliriz”

Prof. Dr. Shahin Khameneh Asl, “Tebriz Üniversitesi olarak kendi kaynaklarımızın varlığıyla güneş enerjisi için yeni bir TiO2nanotüp yapıları icat ettik fakat nanotüp yapılarımızın tek ihtiyacı olan yarıiletken renklerdi. Bu nanotüplerin yarıiletken renk materyalleri ile beraber yapılması ve kullanıma hazır hale gelmesi gerekiyor. Bu güneş enerjisi nanotüplerinin normal piyasada enerji kapasitesi yüzde 15 ile 16 arasındadır. Bu nanotüp yapıları ABD tarafından üretiliyor ve piyasaya yüksek fiyatlarda satılıyor.  Bizim icat ettiğimiz projenin kaynakları ve hammaddelerinin hepsi İran ve Türkiye tarafından karşılanabilmektedir. Eğer biz ürettiklerimizi daha yeni ve güçlü bir teknoloji ile ilerletebilirsek güneş enerjisi bakımından Türkiye ve İran büyük bir başarı elde edecektir. Bu da kullanılması hem kolay hem de ekonomik bakımdan daha uygun olacaktır. Bu projeyi başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirsek Ege Üniversitesi ve Tebriz Üniversitesi olarak yeni projelere  ve daha güçlü bağlara sahip olabiliriz” diye konuştu.

         Seminer sonunda Prof. Dr. Khameneh Asl, katılımcıların sorularını cevapladı.


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ