EÜ Orman Yangınlarıyla Mücadele Çalışma Grubu, Orhanlı Köyü’nde
“Ege Üniversitesi Orman Okulu” faaliyetlerine hızlı başladı
İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayıp Seferihisar ile Menderes’e kadar uzanan ve yüzlerce hektarlık alanı yok eden orman yangını sonrası Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde kurulan Ege Üniversitesi Orman Okulu faaliyetlerine hızlı başladı. Ege Üniversitesi tarafından uygulamaya geçirilen proje ile ilgili bilgi veren Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Tüm fakülte, yüksekokul ve merkezlerimizden hocalarımızın, öğrencilerimizin ve devletimizin tüm kurumlarının ilgilendiği bu alanda, yeni bir projeyi hayata geçiriyoruz. Ege Üniversitesi Orman Okulu, ilk faaliyeti olarak buraya bir ziyaret gerçekleştiriyor. Ege Üniversitesi olarak, daha yeşil bir Türkiye inşa etmek için elimizden gelen maddi ve manevi desteği vermenin yanı sıra bilimsel gücümüzle de tam bir seferberlik ruhu ile hareket ediyoruz” dedi.
Ege Üniversitesinde, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde değişik birimlerden pek çok akademisyenin yer aldığı Ege Üniversitesi Orman Yangınlarıyla Mücadele Çalışma Grubu, Seferihisar’a bağlı Orhanlı Köyü’nü ve yangından zarar veren bölgeyi ziyaret etti.
EÜ Orman Yangınlarıyla Mücadele Çalışma Grubu, EÜ Orman Okulu Projesi kapsamında İzmir başta olmak üzere ülkemizin sahip olduğu orman alanlarının korunması, geliştirilmesi amacıyla çevreye, doğaya ve insana saygılı bireyler yetiştirmek, orman ve doğal kaynakların faydaları ve önemi hakkında toplumsal bilinç oluşturmak hedefiyle çalışmalar gerçekleştirecek.
Ege Üniversitesi, İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayıp Seferihisar ile Menderes’e kadar uzanan orman yangında yanan ağaçlar için harekete geçerek Orman Okulu Projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ve beraberindeki üniversite heyeti, Seferihisar’a bağlı Orhanlı Köyü’nde yangından zarar gören bölgeyi ziyaret etti.
Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi olarak Seferihisar’a bağlı Orhanlı Köyü yakınlarında, geçmiş günlerde yaşanan yangın olayının gerçekleştiği alandayız. Tüm fakülte, yüksekokul ve merkezlerimizden hocalarımızın, öğrencilerimizin ve devletimizin tüm kurumlarının ilgilendiği bu alanda, yeni bir projeyi hayata geçiriyoruz. Ege Orman Okulu, ilk faaliyeti olarak buraya bir ziyaret gerçekleştiriyor. Amacımız, Sayın Bakanımızın da bilgisi doğrultusunda, Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte, yanan bölgelerdeki toprak yapısını, bitki örtüsünü ve hayvan popülasyonunu inceleyerek, geleceğe dönük olarak rehabilitasyonunu sağlamak. Üniversitemize düşen, toplumsal ve ekonomik açıdan değeri yüksek olan, milli servet ormanlarımızı korumak ve farkındalığı artırmak. Ağaç sevgisini aşılamak. En gencinden yaşlısına kadar, akademik eğitim anlamında elimizden geleni yapacağız. Belki bir Orman Fakültemiz yok ama artık bir orman okulumuz var. Okulumuzun İzmir’imize, Bölgemize ve Ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Katılan tüm hocalarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Orman Okulu Projesi, özellikle ormanlık alanlarda bulunan köylerde yaşayan köylüler ve orta öğretim öğrencilerini bilinçlendirmeye yönelik eğitimleri kapsıyor. Proje kapsamında Ege Üniversitesi; araştırma ve geliştirmeye yönelik olarak belirlenen ormanlık alanların rehabilitasyonu, yangından hasar gören alanda yetiştirilmesi için özellikle hızlı büyüyen yapıda bitki türlerinin belirlenmesi ve yerel endemik bitki türlerinin dikimine yönelik çalışmalarda bulunacak.