Ege Üniversitesi Yeşil Üniversiteler Sıralaması' nda 57 basamak yükseldi

Ege, “Dünya Yeşil Üniversiteler” sıralamasında yükselişini sürdürüyor

EÜ Greenmetric’te 57 basamak yükseldi

Ege Üniversitesinin  “Dünya Yeşil Üniversiteler” sıralaması olarak bilinen Greenmetric’teki hızlı yükselişi devam ediyor. EÜ, 2021 yılı Greenmetric sıralamasında geçen yıla oranla 57 basamak ilerleyerek dünya üniversiteleri arasında 108’inci sıraya yükselme başarısı gösterdi. Toplam 7 bin 725 puan alarak yüzde 18’lik dilimden yüzde 12’lik dilime yükselen Ege, Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında 4’üncü sırada yer aldı.

Yeşil ve sürdürülebilir bir üniversite mottosuyla örnek çalışmalara imza attıklarını söyleyen Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi, Greenmetric sıralamasında 2016 yılından bu yana değerlendirmeye tabi tutuluyor. Bu yıldan itibaren sıralamadaki konumunu sürekli yükselten bir trend içerisindeyiz. 2018 yılında 287, 2019 yılında 259, 2020 yılında 165 olan sıralamadaki yerimizi bu yıl 57 basamak daha yükselterek 108 yaptık. Yüzdelik dilim bazında da yüzde 18’den 12’ye yükselme başarısını gösterdik. Ülkemizde 70 üniversitenin başvurduğu sıralamada devlet üniversiteleri arasında 4’üncü olduk. Ülkemizden yeşil üniversiteler sıralamasına katılımın artmasının sürdürülebilirlik konusunda umut verici olduğunu düşünüyorum. Bu başarıdaki katkılarından dolayı başta Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürümüz Prof. Dr. Dinçer Ayaz ve ekibi olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Pandemi süreci değerlendirme parametrelerini etkiledi

Yapılan değerlendirmenin birden çok faktöre dayandığını söyleyen Rektör Budak, “2021 yılı değerlendirme sonuçları daha detaylı incelendiğinde; Bina ve Altyapı alanında bin 75 puan, Enerji ve İklim Değişikliğinde bin 625 puan, Atıklar konusunda bin 125 puan, Su Faaliyetinde 950 puan, Ulaşımda bin 300 puan, Eğitim ve Araştırma konusunda ise bin 650 puan alarak toplamda 7 bin 725 puana ulaştık. Pandemi dönemi çalışmaları da bu sonuca büyük etki yaptı. Uzaktan eğitim sistemi için ‘Ege Ders’in kurulması, altyapı güçlendirme çalışmaları, her binaya yerleştirilen el dezenfektanları, maske ve eldiven için yerleştirilen gri atık kutuları gibi tüm olanakların önemi bu dönemde ortaya çıktı. Diğer yandan; kampüsümüzdeki kreş, çocuk hastanemizdeki oyun alanları, personele özgü hastane randevu sistemi, engelli yolları gibi olanaklar yine yüksek puan almamızda önemli rol oynadı. Ege Üniversitesi olarak, en önemli hedefimizden biri olan ‘Sürdürülebilir Kampüs’ hedefi doğrultusunda yaptığımız çevre çalışmaları ile şehrimize, bölgemize ve ülkemize örnek ve lider bir üniversite olmak ve gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakabilmek için sorumluluk bilinciyle çalışmalarımız devam edecek” dedi.