Faaliyetlerimiz /Projelerimiz
PROJELERÄ°MÄ°Z
Proje BaÅŸlığı: YeÅŸil Kampüs Sürdürülebilir Üniversite (TR31/18/FZD) (2018 Fizibilite DesteÄŸi)
Genel Bakış: AB tarafından üye ülkelerde 2030 yılına kadar, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin en önemli faktörlerinden biri olan COâ‚‚ emisyonlarının 1990’lardaki deÄŸerinden %20 oranında azaltılması hedeflenmektedir ve ayrıca KYOTO protokolü de küresel ölçekte benzer hedefleri dikte etmektedir.
Türkiye 2010-2023 Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Stratejisi 17 planında küresel sera gazı azaltımına katkı sunacağını temel bir ilke olarak bildirmektedir. Ayrıca tüm yönetiÅŸim birimlerinde sürdürülebilir kalkınma hedeflerini (sustainable development goals, SDG) uyumlaÅŸtıracağını ve bu hedeflerden iklim aksiyonununa iliÅŸkin politikalar geliÅŸtireceÄŸini bildirmiÅŸtir. Bu strateji planı incelendiÄŸinde, Türkiye’nin düÅŸük karbonlu ekonomiye geçiÅŸte finansmana ihtiyaç duyduÄŸu ve bu sebeple “iklim finansmanı” na ulaÅŸmanın, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ile mücadele açısından kritik öneme sahip olduÄŸunun altının çizildiÄŸi görülmektedir. Türkiye BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Çerçeve SözleÅŸmesi (UNFCCC) Sekreteryası’na INDC’sini 30 Eylül 2015 tarihinde sunmuÅŸtur. Bu INDC’de sera gazı azaltımı hedefi 2030’a kadar, baz (referans) senaryoya göre %21 azaltma olarak belirtilmektedir. Buna göre baz senaryoya göre de 2030’ da 1 milyar 175 milyon tona çıkacağı öngörülen karbon dioksit eÅŸdeÄŸeri sera gazı miktarının aynı yıl 929 milyon tonda tutulması hedeflendiÄŸi görülmektedir.
Bu hedeflere ulaÅŸma adımında; yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını destekleyen ve uygulayan, atık yönetim sistemlerinin kurulmuÅŸ olduÄŸu, sıfır karbon emisyonunu hedefleyen, sürdürülebilirlik kavramını çevreyi temel alarak uygulayan ve çevre ve insan saÄŸlığını ön planda tutan üniversite anlamına gelen “YeÅŸil Üniversite & Sürdürülebilir Kampüs” konsepti ön plana çıkmaktadır.
SürdürülebilirliÄŸin saÄŸlanmasında üniversitelerin rolü kuÅŸkusuz çok önemlidir. Üniversiteler eÄŸitim merkezleri olmanın yanı sıra aynı zamanda sosyal ve politik hareketleri katalizleyen kurumlardır. Üniversiteler sadece birçok büyük lideri, öÄŸretmeni, karar vericileri yetiÅŸtirmekle kalmamış, aynı zamanda ulusal ve küresel ekonomik dinamiklerde de önemli roller almıştır. Bu nedenle üstlendikleri görevlerle her zaman topluma örnek olmayı hedeflemektedirler. Bu durum çevre konusunda da geçerli olmaktadır. Bu kapsamda, yeÅŸil üniversite sayısının artmasının ülkemizin “çevre ve sürdürülebilirlik” stratejik hedeflerine ulaÅŸmasında oldukça kritik bir noktada yer alacağı düÅŸünülmektedir. Kyoto Protokolü’ne taraf olan ülkemizin karbon salımının azaltım hedeflerine ulaÅŸmasında “YeÅŸil Üniversiteler” stratejilerinin büyük destek saÄŸlayacağı da göz önünde bulundurulmalıdır.
Üniversitelerde sürdürülebilirliÄŸin saÄŸlanması;
- Kampüs planlarında, tasarım ve geliÅŸtirme projelerinde üniversitelerin “Sıfır DeÅŸarjı, Sıfır Atığı, Sıfır Karbon Emisyonu” ilke edinilmesi ve stratejik projeler üretilmesi
- ÖÄŸrencilerin yaÅŸam kalitesi, çeÅŸitliliÄŸi ve eÅŸitliÄŸe yönelik politika ve uygulamaları saÄŸlanması
- Kampüsü canlı bir laboratuvar olarak görüp öÄŸrencilerin çevresel öÄŸrenimde yer almalarını saÄŸlayarak çevresel öÄŸrenimden çevreyi öÄŸrenmeye geçiÅŸi saÄŸlanması
- Çevreye duyarlı ürün ve hizmet seçiciliÄŸi ile bilinçli öÄŸrenci, çalışanlar ve toplum (Society 5.0) saÄŸlanması
- Ulusal ve uluslararası seviyede üniversitelerle iÅŸbirliÄŸi çerçevesinin oluÅŸturulması adımları ile saÄŸlanabilecektir.
Ayrıca; Dokuzuncu Kalkınma Planı’nın Türkiye için öngördüÄŸü temel vizyon “istikrar içinde büyüyen, gelirini daha adil paylaÅŸan, küresel ölçekte rekabet gücüne sahip, bilgi toplumuna dönüÅŸen, AB’ye üyelik için uyum sürecini tamamlamış bir Türkiye” olarak belirtilmektedir. Yine Kalkınma ajanslarının pek çoÄŸu tarafından kabul edilen geliÅŸme eksenleri için ÅŸu söylenebilmektedir. “Mevcut beÅŸeri sermayeyi geliÅŸtirip, hem bölgesel hem de küresel düzeyde rekabetçi bir konuma ulaÅŸmak, fakat bunu yaÅŸanabilir bir çevre içerisinde kalarak baÅŸarmak” kalkınma ajanslarının dörtte üçü tarafından paylaşılan en önemli geliÅŸme hedefi olarak ortaya çıkmaktadır. Bu tanımlara uygun olarak Üniversitelerin dünya üniversitelerinin gerisinde kalmaması ve gelecek nesillere yaÅŸanabilecek bir çevre bırakabilmek amacıyla “Çevre” ye duyarlı ve prensipli bir ÅŸekilde hareket etmesi ve bu konuda yarışabilir düzeyde olması amacıyla gerçekleÅŸtirmiÅŸ olduÄŸumuz YeÅŸil Kampüs Sürdürülebilir Üniversite Fizibilite Projesi büyük önem taşımaktadır. YeÅŸil Üniversiteler sıralamasına bakıldığında ilk 10’da Amerika, Ä°ngiltere ve Danimarka gibi ülkelerin ağırlığı görülmektedir. Ä°ZKA’ nın bu projesi desteÄŸi ile bu üniversitelerle rekabet gücümüze destek verilmiÅŸ olacaktır.
Proje Özeti: Üniversitelerin gerek eÄŸitim ve gerekse verdiÄŸi hizmetler sırasında yarattığı çevresel baskılarını azaltmak amacıyla sürdürülebilirlik kavramını odak noktasına alarak kampüs genelinde enerji ve doÄŸal kaynak yönetimi ile sıfır emisyon ve sıfır atık hedefine ulaşılması, geleceÄŸin liderleri ve yöneticileri olan öÄŸrencilerin yaÅŸamları boyunca karar alma süreçlerinde çevre ve sürdürülebilirlik olgusu ile hareket etmelerinin saÄŸlanması önem taşımaktadır. Kampüsümüzün dünya standartlarına eriÅŸilebilmesi amacıyla akreditasyon süreçlerini tamamlaması ve bu kapsamda ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesinin alınması kampüsümüz için Leed (Leadership in Energy and Environmental Design) sertifikası alınması, ISO50001 Enerji Yönetim Sisteminin kurularak çevre dostu enerji kullanımına geçilmesi, topluma ve yerel paydaÅŸlara çevresel sürdürülebilirlik noktasında örnek olunması ve YeÅŸil Kent olma yolunda rehberlik rolü üstlenilmesi amaçları ile bu proje kapsamında YeÅŸil Kampüs Fizibilite çalışması hedeflenmiÅŸtir.
Projemizde farklı gruplar kendi uzmanlaÅŸmış alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda tüm grupların çalışmalarını koordine etmek, iletiÅŸim saÄŸlamak, çıkan sonuçların koordinasyonu ve baÄŸlantılarını yaparak entegre bir rapor üretmek amacıyla proje yönetim grubu oluÅŸturulmuÅŸtur.
Proje Yönetim Ekibi:
Prof. Dr. Canan Füsun ABAY
Prof. Dr. Dinçer AYAZ
Prof. Dr. ArmaÄŸan KINAL
Prof. Dr. Melike BOR
Prof. Dr. Nalan KABAY
Prof. Dr. Aysun UÄžUR GÖRGÜN
Doç. Dr. Hacer Göknur ŞİŞMAN AYDIN
Doç. Dr. Mustafa Özgür TATAR
ArÅŸ. Gör. Dr. Sıdıka TuÄŸçe DAÄžLIOÄžLU
ArÅŸ. Gör. Simge SERTKAYA
Proje yönetimi, Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezinde gerçekleÅŸtirilmektedir.
Proje Ä°çerisinde çalışan grupların Faaliyet Alanları ve Grup Üyeleri:
- Sürdürülebilir YeÅŸil Yönetim Sistemi Kurulması ve Sertifikalandırma
- Doç. Dr. Hacer Göknur ŞİŞMAN AYDIN
- Enerji Yönetim Sistemi Kurulması, Sıfır Karbonlu Olma Hedefi
- Prof. Dr. ArmaÄŸan KINAL
- Prof. Dr. Hüseyin GÜNERHAN
- Doç. Dr. Özgür TATAR
- Su Yönetim Sistemi Kurulması ve Su Ayak Ä°zinin Azaltılması
- Prof. Dr. MüÅŸerref ARDA
- Prof. Dr. Nalan KABAY
- Entegre Atık Yönetim Sisteminin GeliÅŸtirilmesi ve Sıfır Atık Vizyonu
- Prof. Dr. ArmaÄŸan KINAL
- Prof. Dr. Aysun UÄŸur GÖRGÜN
- Doç. Dr. Süleyman GÜLCEMAL
- Prof. Dr. Zekerya DURSUN
- Doğal Varlıkların Korunması
- Prof. Dr. Dinçer AYAZ
- Prof. Dr. Melike BOR
- Doç. Dr. Kerim ÇÄ°ÇEK
- Doç. Dr. Ortaç ONMUÅž
- Doç. Dr. ÇiÄŸdem CoÅŸkun HEPCAN
- Doç. Dr. Serdar Gökhan ÅžENOL
- Prof. Dr. Engin NURLU
- Görünürlük Faaliyetleri
- Prof. Dr. Hülya YILMAZ
- Doç. Dr. Emine Özlem ATAMAN
Multidisipliner yapıya sahip olan Çevre Sorunları Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi koordinatörlüÄŸünde düzenlenen toplantılar ile farklı baÅŸlıklar altında görünen gruplar bir araya gelmiÅŸ ve elde ettikleri veriler ile birbirlerini tamamlayarak fizibilite projesini ortaya çıkarmışlardır.
YeÅŸil Kampüs Sürdürülebilir Üniversite Fizibilite Projesinin sonuçlanması ile güdümlü projelerin açılması halinde Ege Üniversitesi RektörlüÄŸü yönetiminde ve Çevre Merkezi koordinatörlüÄŸünde tek bir çatı altında uygulamaya geçilmesi planlanmaktadır.
Proje Çıktıları:
- Sürdürülebilir enerji yönetiminin saÄŸlanması ve karbon ayak izimizin azaltılması, iklim deÄŸiÅŸimi ile mücadele ve uyumun saÄŸlanması amacıyla binalarda etütlerin yaptırılması amacıyla fizibilite raporunun hazırlanması,
- Sürdürülebilir atık yönetim sisteminin saÄŸlanması ve sıfır atık hedef ine ulaÅŸmak amacıyla fizibilite raporunun hazırlanması
- Sürdürülebilir su kullanımının hayata geçirilmesi ve su ayak izimizin azaltılması amacıyla fizibilite raporunun hazırlanması
- DoÄŸal kaynakların korunması amacıyla kampüs içerisinde BiyoçeÅŸitlilik ve YeÅŸil Yapılanma etütlerinin yapılması (YeÅŸil Bina uygulaması), kampüs içi haritalamaların yapılması için fizibilite raporunun hazırlanması.
İşbirliği Yapılan Kamu Kuruluşu: İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)
Proje Toplam Bütçesi: 199.497,00TL
Proje Süresi: 12 Ay
Proje gerçekleÅŸtirme süresi içerisinde pandemi öncesi birebir ve pandemi sonrası çevrim içi olarak toplantılar gerçekleÅŸtirilmiÅŸ ve elde edilen veriler ve görüÅŸler faaliyet grupları ile paylaşılarak ortak bir faaliyet raporu çalışması meydana getirilmiÅŸtir.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |